Защо мачът на твоя телевизор закъснява

0
616

Мач по телевизията

Реклама

Съседът крещи „Гоооол!”, а ти все още гледаш центрирането? Това е нещо, което определено може да развали напрегнатия момент в мача.

„Пристигането” на живите предавания до един телевизор с няколко секунди по-бързо, отколкото до друг, не е нещо ново. Защо обаче се получава така?

Обяснението е както в телевизора, така и в самите телевизии и доставчици на телевизионни услуги. Иначе казано, забавянията са както при предаването, така и при приемането.

Телевизорът и декодирането

Дигиталната техника у дома има софтуер, който декодира сигнала. Колкото по-детайлен е сигналът, толкова по-дълго време е необходимо за декодирането. Оттам идва лекото забавяне при най-съвременните дигитални телевизори в сравнение с един стар аналогов телевизор с обикновена антена. И докато разликата между тези два варианта може да е само една секунда, ако в сравнението включим и HD телевизор, то той ще остане последен с по-голямо забавяне. Причината е, че HD сигналът се декодира малко по-дълго.

Предавателите и кодирането

Телевизиите и доставчиците на телевизионни услуги също играят роля в забавянията, при това доста голяма роля.

Всяка телевизия има собствени методи за кодиране на сигнала, както и всеки доставчик – за декодирането им, преди да ги препрати към крайния потребител. Някои методи са по-бързи, други – по-бавни. И най-често именно от тази страна, а не от твоя телевизор, се натрупват закъсненията.

Интернет

Както се сещаш, ако гледаш телевизия онлайн, там има забавяния, които се получават при пренасянето на сигнала по мрежата.

Снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here