Световно 2010: Какво стана с Южна Америка?

0
689

Германия - Аржентина

Реклама

Преди няколко дни изглеждаше, че световно 2010 ще е под знака на южноамериканския футбол. Отпадането още в групите на световния шампион Италия, както и на Франция, а след това – и на Англия на осминафинал сякаш означаваше, че Европа отстъпва в полза на Южна Америка. От 5 южноамерикански отбора 4 достигнаха до четвъртфинали. До същата фаза достигнаха едва 3 от 13-те европейски отбора на първенството в Южна Африка.

И докато анализаторите се чудеха защо така, нещата се промениха.

На четвъртфиналите всичко се обърна. Бразилия, Аржентина и Парагвай не успяха да се преборят с европейските си съперници и трябваше да си заминат от Южна Африка.

И анализаторите започнаха да се питат друго – какво стана с южноамериканския футбол, та единствено Уругвай успя да се класира сред четирите най-добри отбора на планетата?

Едно обяснение даде бившият бразилски нападател Тостао – че за бразилския отбор четири години са твърде дълго време, за да тренират само за един турнир, който продължава един месец. „Нормално ли е цяла Бразилия да спре заради едно спортно събитие, все едно това е борба за национална независимост?” – пита той.

Бразилия не успява да премине фазата на четвъртфиналите за второ поредно световно първенство. Дали това означава, че бразилците наистина са спрели да се стараят толкова за най-големия футболен форум?

Темперамент и пак темперамент

Друго обяснение за загубата на Бразилия от Холандия е поведението на треньора Дунга, който напълно загуби нервите си, когато тимът му губеше. Вместо да остане спокоен и да се опита да повлияе благотворно на играчите, той се гневеше на съдийските решения и викаше по тъч линията.

Подобен темперамент, съчетан с липса на достатъчно опит, показа и аржентинският треньор Диего Марадона, чиито футболисти така и не успяха да се съвземат след ранния гол, който получиха от Германия.

Репликите между Марадона и немския футболист Бастиан Швайнщайгер преди мача между Аржентина и Германия също едва ли помогнаха на аржентинския отбор. В отговор на неодобрението, което Швайнщайгер изказа за начина, по който аржентинците се държат към опонентите си и към съдиите, Марадона попита дали нервите на германския футболист вече не издържат („Какво има, Швайнщайгер? Да не си нервен?“) и каза, че аржентинците чакат своето отмъщение.

За разлика от Бразилия и Аржентина, Уругвай имат доста по-спокоен треньор в лицето на Оскар Табарес.

Друга възможна причина за отпадането на трите южноамерикански отбора в четвъртфиналите е липсата един силен играч в средата на терена, който да води играта.

За Бразилия такъв футболист е Пауло Енрике Гансо, който обаче беше сметнат за твърде млад и неопитен, за да бъде включен в отбора.

В Аржентина пък такива играчи има, само че те не бяха на терена. Хуан Рикелме напусна националния отбор заради разногласия с Марадона, а Хуан Себастиян Верон беше изненадващо оставен на резервната скамейка след групите, отново от Марадона.

Парагвай пък така и не успяха да намерят стабилен играч в центъра, откакто Роберто Акуна напусна отбора след последното световно първенство.

Единственият останал в турнира южноамерикански отбор – Уругвай – се изправя срещу Холандия на полуфинал. Междувременно Дунга беше уволнен като треньор на бразилския национален отбор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here