Германия срещу Испания: статистиките

0
15043

Давид Вия и Лукаш Подолски
Давид Вия и Лукаш Подолски

Реклама

За разлика от вчерашния полуфинал, който беше едва трета поред среща между отборите на Уругвай и Холандия, днешният е между съперници, които се познават доста добре. Само преди две години те играха един срещу друг на финала на европейското първенство, което Испания спечели.

Предишни срещи между двата отбора

Германия има лек превес в двубоите, играни между двата отбора – победите на германците срещу Испания са 8, а на испанците – 6. Още 6 мача са завършили наравно. Германците са вкарали на Испания 27 гола, а са получили от испанците 22.

В рамките на световни първенства Испания и Германия са се срещали три пъти, като в две от срещите Германия е победител, а една завършва с равен мач в груповата фаза (през 1994 г). Победите на Германия са през 1966 и 1982 г., и в двата случая с 2:1. Головете на световни са 5 на 3 за Германия.

Германия на световни първенства

Германия е участвала на 17 от 19-те световни първенства и има три световни титли – от 1954, 1974 и 1990 г. Първата им титла идва след един от най-драматичните финали в историята, известен като „Чудото от Берн”, в който Германия побеждава отбора на Унгария с 3:2, след като още в 8-ата минута унгарците повеждат с 2:0.

Още 4 пъти Бундестимът е оставал на второ място, което прави общия брой финали на Германия 7 на брой. Три пъти Германия е на трето място, един път – на четвърто. Само два пъти се е случвало германците да отпаднат в групите – през 1938 и през 1978 г., като втория път форматът на турнира е такъв, че има две групови фази и Германия отпада във втората.

Интересно е, че Германия никога не е отсъствала от световно първенство, защото не е успявала да се класира. Първото отсъствие на германците е през 1930 г., на първото световно, за което няма квалификации и в което участват всички отбори, които пожелаят. Второто отсъствие на Германия е през 1950 г., след Втората световна война, когато на страната й е забранено да се състезава в повечето международни състезания. От 1954 г. насам германците играят на всяко световно първенство по футбол.

Испания на световни първенства

Испанците са играли на 13 от общо 19-те световни първенства, като последния път, когато не са успели да се класират, е бил през 1974 г. Играли са на 4 четвъртфинала, но досега не бяха успявали да се класират на полуфинал. Тази вечер ще е първото появяване на Ла Фурия в тази фаза на световно първенство.

Двата отбора на Световно 2010

Германия завърши на първо място в група D на световното първенство в Южна Африка с две победи и една загуба от Сърбия. По пътя към полуфинала германците се изправиха срещу Англия на осминафинал и Аржентина на четвъртфинал. И в двата мача германците вкараха по 4 гола.

До момента германските футболисти са вкарали13 гола на световното. Получили са 2. Най-много голове са отбелязали Томас Мюлер и Мирослав Клозе – по 4.

Испания също завърши на първо място в групата си (H), също с две победи и една загуба – от Швейцария. На осминафиналите и на четвъртфиналите испанците постигнаха минимални победи с 1:0 срещу Португалия и Парагвай.

Досега испанците са вкарали 6 гола по стадионите в Южна Африка, а са получили 2. Най-много голове за Испания е отбелязал Давид Вия – 5.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here