Световно 2010: борбата за третото място

0
15156

Стадион "Нелсън Мандела Бей"
Стадион „Нелсън Мандела Бей“. Снимка: Ngrund, Wikimedia Commons

Реклама

Мачът за третото място е част от почти всички световни първенства. Само при първото първенство през 1930 г. е нямало такъв мач, както и през 1950 г., когато форматът на турнира е включвал финална фаза, която всъщност е била на принципа на групите.

Има ли смисъл от такъв мач – това е въпрос, на който много хора отговарят с „Не”. След като не са успели да спечелят място във финала, какъв стимул имат отпадналите полуфиналисти да играят мач за третото място? Но ФИФА така и не е отменила този „малък финал” и има защо това да е така. Колкото и малка да е интригата в мача за третото място, той все пак е между два от четирите най-силни отбора в света. И най-малкото би трябвало да е шоу за публиката.

Разбира се, някои биха казали, че между трето и четвърто място има и разлика от 2 милиона долара. И все пак, като се имат предвид отборите, които ще играят за трето място в Южна Африка, можем да кажем, че мачът ще е и за нещо повече.

„Германия и Уругвай ще се надяват да спасят малко гордост в мача за третото място в събота”, пише „Ройтерс”. Но всъщност „малко гордост” не звучи като описание нито на Германия, нито на Уругвай. И двата отбора биха могли да си тръгнат с високо вдигнати глави, независимо от развръзката на мача между тях.

И Уругвай, и Германия стигнаха почти до финал, който им се изплъзна само с по един гол разлика. И двата отбора се представиха доста по-добре, отколкото се очакваше от тях. Освен футбол, на стадионите в Южна Африка те показаха и невероятен дух и желание за победа до последната минута.

Изключително младият отбор на Германия трябваше да премине през отбори като Англия и Аржентина, за да достигне до място във финалната четворка.

Уругвай пък си спечели място сред четирите най-добри отбора на планетата след победи над Корея и Гана, последната след дузпи, като така стана единствения отбор, защитаващ честта на Южна Америка, след отпадането на фаворитите Бразилия и Аржентина.

Всичко това означава, че можем да очакваме изключително интересна среща за третото място на Световно 2010. Мачът е в събота от 21:30 ч. и ще се играе в Порт Елизабет на стадион „Нелсън Мандела Бей“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here