За и против Big Brother

0
1535

Ето поредния спор на двама от нашите редактори, които никога не са на едно мнение…

Реклама
Против За
ПРОТИВ ЗА
1. Кретенизира нацията. Кара ни да гледаме хора, които с нищо не заслужават да бъдат гледани. Налага някакви не дотам читави модели на поведение, които зрителите лесно възприемат. И то за съжаление най-вече подрастващите, което е направо катастрофално. Само си представете утре страната ни да се напълни с алкохолици и безделници…

2. По-жълто е и от лимонада на слънце. Задейства най-низките инстинкти на човека и най-вече едно нездраво любопитство – към това какво правят другите, как изглеждат по бельо, какво тъмно минало имат…

3. Обирджийско е. Имате ли идея за какви пари става дума, и то само от sms-и?!? Затова си задавам логичния въпрос: след като зрителите правят предаването чрез своето гласуване, защо трябва и да плащат за това? Защо например Големия брат не вземе да плати някой лев на мобилните оператори и така цената на един sms да стане 5-10 стотинки? Ами то е ясно защо – целта на цялата патардия е само една и тя не е пари, а МНОГО ПАРИ!

4. Правят звезди от хора, които нямат нищо общо със звездното. И после ги лансират по абсурден начин. След като въпросното звездоподобно нещо излезе от къщата, то изведнъж става водещ на радио или ТВ предаване, пише по вестниците, става капацитет по разни въпроси, става модел или участва в телевизионни състезания, които са направени за хора с доста повечко сиво вещество в главата. На всичкото отгоре по този начин така наречените звезди заемат местата на наистина способни хора, които най-малкото имат по-правилен говор и следователно могат да водят предаване доста по-добре.

5. Накрая,
пристрастяването към него е лесно и това може да накара един иначе здравомислещ човек да губи часове пред телевизора, зяпнал някакви хора, които нямат нищо общо с него, и все пак в момента го интересуват повече от приятели, деца, колеги, повече от всичко! Такива клюкарски предавания те залепват за екрана и без да се усетиш, вече си станал същия празнодумец и безделник, каквито са "съквартирантите". Вместо да излезеш да разпуснеш с приятели, се оказва, че седиш пред телевизионния ПРИЕМНИК, а хич не и се усещаш какво всъщност ПРИЕМАШ. Което никак, ама никак не е добре…

1. Кретенизира само кретените.
Имам предвид, че ако си с достатъчно бистър ум, дори предаването да е глупаво, то не може да ти повлияе никак. Още по-малко докато държиш дистанционното в ръка. Най- важното тук е, че гледането на даден телевизионен продукт е дълбоко осъзнат процес, а не досадно задължение. Интересно ми е – гледам; Не ми е интересно – не гледам.

2. Може да се разглежда като социален експеримент, както твърдят създателите му. В него можеш да оцениш какъв е средностатистическият българин, може да не го харесаш и да го изгониш, може да го харесаш и подкрепиш. Българинът като че ли за пръв път чувства (и вижда) тежестта на гласа си. Истината е, че донякъде шоуто показва различни социални модели и нагласи, и следователно си е полезно, откъдето и да го погледнеш!

3. Подобно на всяко друго предаване, идеята на шоуто е да се печелят пари. В това няма нищо лошо. Big Brother дава добри пари и на играчите, и на хората, които го правят. Излиза, че и вълкът е сит, и агнето е цяло. Българинът по принцип не обича да вижда просперитет около себе си. Обикновено той мисли, че ако някой е успял, това е със свирки, далавери… Изобщо не можем да си представим, че някой може да успее, като се труди. А хората от шоуто си се трудят съвсем честно, даже и данъци плащат. Вервайте ми. Какво, искате шоуто да е благотворително ли? Ама ако всички станем благотворители, какво ще ядем довечера?

4. Забавно е!
Ами, че забавно си е. Къде ще видиш толкова емоции на едно място? Развеждат се, женят се, обичат се, забременяват… Малко прилича на сапунен сериал, но го няма евтиното присъствие на некадърните актьори. Тук в шоуто или са адски добри актьори, или всяка една емоция е истинска.

5. Става за обсъждане.
Нека го кажа по-ясно: всички гледат Big Brother, всички знаят за какво става дума. Ако попаднеш в непозната компания, темата за шоуто ще ти свърши много добра работа. Само трябва да пробваш дали въпросните хора са му привърженици или не. При всички положения обаче ще имат мнение по въпроса. Или колко е тъпо, или как така Райна не са я изгонили вече. И ето ти една обща тема за разговор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here