За и против конкурсите за красота

0
1503

Ето поредния спор на двама от нашите редактори, които никога не са на едно мнение…

Реклама
ЗА Против
ЗА ПРОТИВ

1. Ние мъжете обичаме да зяпаме готини мацки както вече съм казал тук. Няма по-добро място за подобна просветна активност от някой конкурс.

2. Миските поставят стандарти към които е хубаво жените да се стремят.

3. Писането на аргументи нещо не ми върви…. за това ще оставя миските да се защитят сами! Първата снимка е от конкурса Miss Reef 2006 , за който можеш да прочетеш по-подробно тук!

Miss Reef

alt

1. Конкурсите за миски са пъти повече от конкурсите „мистър еди-кой си”. Причината е ясна – по-прието е мъжете да зяпат жени по бански и да ги оценяват, а не обратното. Което си е нечестно, откъдето и да го погледнеш. В този смисъл конкурсите за красота (женска красота, въпреки че уточнението не е необходимо) са просто съгласие с някакво установено „правило”, че мъжете гледат, а жените се оставят да бъдат гледани. Иначе казано, статукво.

2. Красотата е субективна. Естетическите вкусове на хората са най-разнообразни. Следователно кой дава право на една шепа „гледащи” мъже да решават от името на една цяла планета кое девойче да коронясат с гръмката титла „Мис Свят”, „Мис Вселена” и т.н.? Кой гарантира, че в същата тази Вселена няма и други планети, на които има живот, и които намират за най-красиво, когато очите ти са пет на брой, разположени по гърба в дъга?

3. “Beauty is skin deep”, както казват англичаните. Иначе казано, под сладката муцунка на миската може да има толкова малко мозъче, че на целия женски род да му стане неудобно и да му се прииска да се скрие. Не, това не е предразсъдъкът, че красивите жени са глупави. Просто ако прекарваш цялото си време в спа процедури и плацикане в басейните на поредния курорт, където ще се състои конкурс за красота, няма да имаш много време да прочетеш някоя книжка, нали?

4. Замисляли ли сте се за момичетата, които остават на второ, трето и така до сто и някое място в тези конкурси? А за тези, които така и не стигат до тях? А за обикновените жени, които не се появяват по телевизията? Защо за по-красива от всички тях трябва да бъде обявена една-единствена? Вярно, че всеки обича вълшебни приказки, но огледалото от „Снежанка” в действителност не съществува.

5. Помисли зa момичето, с което ходиш. Или за момичето, което тайно или явно харесваш. Или за момичето, което най-накрая се съгласи да излезете заедно. Те не са ли по-хубави от която и да било Барби-подобна (и също толкова истинска) миска?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here