Завръщането на Полароид

0
637

Polaroid

Реклама

В малкото градче Енсхеде в Холандия група холандски учени и един австрийски предприемач са се заели да възкресят очарованието на едно от емблематичните изобретения на 20 век – моментните снимки.

Днес дигиталните фотоапарати са навсякъде. Те са лесни за използване и имат безброй възможности. Затова през 2008 г. „Полароид“ спряха да произвеждат филми за моментните си фотоапарати.

И наистина, това, което прави групичката в Енсхеде, изглежда безнадеждно ретро. Но пък те искат именно това – да дадат нов живот на една забравена технология, защото смятат, че хората все още обичат този тип фотография. Според тях моментните лентови фотоапарати правят по-истински снимки, които не се обработват после на Photoshop.

„Става дума за това колко са важни аналоговите аспекти в един все по-дигитален свят,“ казва Флориан Капс, австрийският предприемач, който стои зад идеята.

Учените смятат да възобновят производството на моментни филми в изоставена фабрика на „Полароид“. Това не е толкова лесно, колкото звучи, защото необходимите материали липсват. Ще се наложи повторното разработване на химичните процеси и на самите химикали.

Капс се надява да започне да продава филмите още тази година в САЩ, Европа и Азия. Според него ще има пазар за продуктите му, защото моментните фотоапарати „Полароид“, които са в ръцете на потребителите, по негова преценка са около един милиард. Затова Капс и групата учени са дали всички от себе си, за да се доберат до активите на „Полароид“, включително и до името на марката.

Филмите за моментни фотоапарати, които ще произвеждат, представляват малка касетка, в която има всичко необходимо за проявяването на снимки. Т.е., всичко, което по принцип се е намирало в класическата тъмна стаичка: фотографска хартия, негатив и химикали за фиксиране на снимката и за спиране на проявяването.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here