Губенето на време онлайн може да е полезно

0
375

Клавиатура

Реклама

Криеш ли се, когато разцъкваш из интернет на работното си място? Ако шефът ти прочете следващите няколко реда, може и вече да не ти се налага да укриваш факта, че губиш време онлайн, докато си на работа.

Защото, казват учени – доста досетливи учени, бих казал, – хората може би дори стават по-продуктивни, след като са сърфирали из разни интересни за тях сайтове.

Досетливите учени работят в университета на Копенхаген. Те провели проучване, в което избрали група работници и ги разделили на две групи. На едните дали да гледат забавно клипче онлайн, а другите оставили в съседната стая да слушат смеха на първите. След това и на двете групи дали да гледат друго видео – на хора, които си подавали една топка.

Накрая попитали всички доброволци дали могат да си спомнят колко пъти е била подадена топката. Оказало се, че онези, които преди това са изгледали забавното клипче, дали по-малко грешни отговори.

Въпреки че проучването не е окончателно и дава поводи за съмнения в методиката, заключението на датските учени е доста интересно. А именно: че ако на работниците им се забрани да използват свободно интернет по време на работа, в крайна сметка те ще станат по-малко концентрирани, мотивирани и ефективни.

Други изследвания пък са предлагали компаниите да повишават работоспособността на работниците си, като им дават „интернет паузи”, по време на които хората могат да правят това, което решат. В Google има подобна практика – служителите могат да използват 20% от работното си време така, както те преценят.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here