Вратари в червено спасяват повече дузпи

0
474

Вратар

Реклама

Ново проучване показва, че ако вратарят е облечен в червен екип, той има двойно по-голям шанс да спаси дузпа.

Спортните психолози твърдят, че вековните асоциации на червеното с опасност и доминантност са причина на изпълнителя на дузпата да му е по-трудно срещу облечен в червено вратар.

Експериментът, доказал тази зависимост, е проведен в университета в Чичестър, разказва вестник „Дейли Мейл”. Учените помолили 40 футболиста да изпълняват дузпи срещу един и същ вратар, само че облечен в различни цветове – синьо, зелено, жълто и червено. Всеки футболист изпълнил по 10 дузпи срещу вратаря.

Преди изпълненията футболистите били помолени да предположат колко от 10-те дузпи ще са успешни.

Резултатите показали, че независимо колко дузпи смятали, че ще вкарат, футболистите неизменно отбелязвали най-малко срещу вратаря, когато той бил с червен екип. 54% от тези дузпи били успешни. Когато вратарят бил в жълто, успехът бил 69%, при синьо – 72%, а при зелено – 75%.

Обяснението според д-р Грийнлийс от университета в Чичестър е, че с течение на еволюцията сме свикнали да свързваме червеното с опасност и доминантност, както и с гняв. За това има чисто биологични причини. Освен това червеното се възприема по подобен начин и в културно отношение – светофарите са само един пример за това, че този цвят се свързва с опасност. Всичко това може би влияе на изпълнителя на дузпата срещу вратар в червено.

А има и вероятност самият вратар да изпитва влиянието на червеното – цветът може би увеличава усещането му за превъзходство, а е възможно и да повишава нивата на тестостерона.

снимка: Beniamino Baj, Flickr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here