Юсейн Болт: „Всичко е възможно!“

0
558

Usain Bolt

Реклама

Това той каза, след като подобри собствения си световен рекорд на 100 метра. И по всичко изглежда, че спринтьорът може и още.

На Световното първенство по лека атлетика в Берлин Юсейн Болт постави нов рекорд в мъжкото бягане на 100 метра – изумителните 9,58 секунди. Това е подобрение с 0,11 секунди на собствения му досегашен световен рекорд. И сякаш това не е достатъчно, трикратният олимпийски шампион твърди, че е в състояние да намали времето си още повече.

Спринтьорът от Ямайка е на 22 години. Обича да повтаря, че не се състезава за рекорди, просто иска победата. Явно тази воля, заедно с тренировките, работи, защото в Берлин Болт нямаше никакъв проблем да победи атлети като сънародника си Асафа Пауъл и американеца Тайсън Гей. Нищо, дори и катастрофата, която претърпя през май, не можа на попречи на Болт да покаже какво може.

Финалът на 100 метра се смяташе за най-голямото събитие на берлинските състезания. А все още предстоят бяганията на 200 метра.

Болт казва, че се чувства по-подготвен в сравнение с миналата година, когато поставяше рекорди по стадионите на китайската столица Пекин по време на олимпиадата.

Остава въпросът колко още може той? Има ли изобщо граници за човешките постижения? Отговорът очевидно е „да“ – освен с помощта на генно модифициране няма как 100 метра да бъдат изминати за 5 секунди например. Скоростта на най-големите атлети е около 45-48 км/ч и няма как да стане 60. Въпреки това обаче постиженията на спринтьори като Юсейн Болт продължават да показват, че човешките възможности стават все по-големи с годините – смъкването на световния рекорд с 0,21 секунди отне 39 години на седем атлета преди 2008 г.; а Юсейн Болт прави корекция на своя рекорд само година след като го постави, при това с цели 0,11 секунди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here