Домейн .sex?

0
439

ДомейнМожеш ли да си го купиш? Сега не, но съвсем скоро е възможно правилата за домейните да се либерализират достатъчно, за да стане възможно.

Реклама

Интернет корпорация за определяне на имена и цифри (ICANN) – това е организацията, която отговаря за домейните в световен мащаб. Следващата седмица на среща в Париж бордът на корпорацията ще трябва да гласува за две важни предложения.

Едното е да се позволят домейни, които не са изписани на латиница, т.е., такива на кирилица, с арабски или китайски букви. Второто е да се позволи домейнитеда използват почти всякакви буквени и цифрови комбинации в рамките на 64 знака. Почти всяка дума на който и да било език може да стане домейн, ако предложенията се приемат.

Следователно се появява възможността за .sex. Самата идея за подобно нещо води до предсказания за огромни наддавания и нещо като златна треска сред компании и корпорации. Това няма да е ново, защото вече се случи веднъж, когато през 1998 г. тихоокеанската островна държава Тувалу (Tuvalu) продаде своя топ-левъл домейн .tv.

От ICANN вече са отхвърлили предложението .xxx да стане позволен домейн, защото се страхуват, че това би означавало официална подкрепа за порнографските сайтове. Обаче ако сега се приемат либералните предложения, и този домейн ще стане възможен.

Изключения от тези либерализирани правила ще бъдат търговските марки като .bbc или .canon. Те няма да се предлагат за продан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here