Ще има ли втори „Титаник“ ?

0
534

Титаник

Реклама

Австралийският магнат Клайв Палмър съобщи преди два дни, че смята да строи втори кораб „Титаник”.

Палмър е един от най-богатите хора в Австралия. Занимава се с рудодобив и смята да строи „Титаник” на 21 век. Първото пътуване на кораба от Англия до Ню Йорк е планирано за края на 2016 г.

Строителството на втория „Титаник” е поверено на държавната китайска компания CSC Jinling Shipyard. Идеята на проекта е вторият „Титаник” да е със същите размери като оригиналния. Палмър разказва: „Корабът ще е точно толкова луксозен, колкото оригинала, но, разбира се, ще разполага с най-новите технологии от 21 век, както и най-модерните системи за навигация и безопасност.”

Палмър разказва още, че е поканил китайския флот да ескортира „Титаник II” по пътя му до Ню Йорк.

Идеята на втория „Титаник” е да отдаде почит на мъжете и жените, които са работили по оригинала. „Тези хора са създали нещо, което все още буди възхищение 100 години по-късно и ние искаме този дух да продължи още 100 години,” казва Палмър.

Оригиналният „Титаник” е най-големият лайнер на своето време. Той тръгва на първото си пътуване през Атлантическия океан на 10 април 1912 г., но така и не стига до Ню Йорк. След сблъсък с айсберг корабът потъва в нощта срещу 15 април. Повече от 1500 души загубват живота си в ледените води на Атлантика.

„Титаник” е построен от компанията „Уайт Стар Лайн”. Палмър е създал компания, наречена „Блу Стар Лайн”, която да построи новия „Титаник” със същите специфики като оригинала – дължина 270 метра, височина 53 метра и тегло около 40 000 тона. „Титаник II” ще има 840 стаи и 9 палуби, като всичко ще бъде проектирано съвместно с екип от историци. Не се знае колко ще струва целият проект.

Под ватерлинията обаче ще има промени спрямо оригинала. Занитването ще бъде заменено със заваряване, а предната част на кораба ще бъде оформена като луковица с цел оптимизиране на разхода на гориво. Ще има и по-голям рул и други промени с цел постигане на по-голяма маневреност.

По отношение на комфорта и лукса новият „Титаник” ще предлага фитнес зали, басейни, библиотеки, ресторанти, както и много луксозни каюти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here