Кубчето на Рубик се решава с 20 хода

0
416

Кубчето на Рубик

Реклама

А може и с по-малко – това доказаха учени с помощта на суперкомпютрите на Google.

Възможните конфигурации на кубчето на Рубик са 43 252 003 274 489 856 000. Екип от учени е изследвал всяка една от тях с помощта на компютрите на Google с цел да разберат колко хода са нужни, за да се реши пъзелът от всяка една начална конфигурация.

Оказва се, че отговорът е 20. Учените отдавна подозираха, че толкова са ходовете, с които се решава кубчето, но досега нямаха достатъчно мощни компютри на разположение, за да го докажат.

Едва 300 милиона от всичките комбинации изискват решения от по 20 хода. Повечето конфигурации се решават с между 15 и 19 хода.

Професор Морли Дейвидсън, математик от университета „Кент Стейт” в Охайо е работил с колеги от Германия и Калифорния и с инженер от Google, за да докаже твърдението за 20-те хода.

Тъй като изследването на всяка комбинация поотделно би било невъзможно, учените разделили всички комбинации на 2,21 милиарда групи от по 20 милиарда позиции. След това учените използвали симетрията, за да намалят още повече броя на задачите – едно разбъркано кубче и същото кубче, обърнато наобратно, изискват две идентични, само че огледални решения.

Ако се бяха помъчили да решат задачата със стандартен компютър, на учените щяха да са им необходими около 35 години. С компютрите на Google са им трябвало няколко седмици.

Кубчето на Рубик е изобретено през 1974 г. от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. Когато е пуснато на пазара през 1980 г., то се превръща в истинска сензация.

Настоящият шампион по решаване на кубчето на Рубик е 18-годишният Брендън Валанс от Шотландия, който решава пъзела за средно 10,74 секунди.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here