Отново ще произвеждат фотоапарати Polaroid

0
626

Polaroid

Реклама

„Невъзможният проект” (Impossible Project) – така нарече себе си малката компания, която миналата година се зае да възроди филмите за моментните фотоапарати Polaroid. И докато в старата фабрика на Polaroid в Енсхеде, Холандия, групичката ентусиасти започват да правят филмите с минимален бюджет, една друга компания решава, че и за моментните фотоапарати има бъдеще.

В края на 2008 г. Polaroid Corporation фалира за втори път и това сякаш беше краят на моментната фотогафия. Вчера в Хонг Конг обаче компанията Summit Global, която разполага с лиценза за името Polaroid, съобщи, че смята да започне да произвежда класическите фотоапарати. Най-популярният модел – Polaroid One – ще се произвежда както в класическата аналогова версия, така и в дигитална.

И фотоапаратите, и филмите Polaroid ще бъдат на пазара в средата на 2010 г. Фотоапаратите ще се произвеждат в Китай, а филмите – в Холандия, от Impossible Project, по поръчка на Summit Global.

Polaroid са най-известни с моментните си фотоапарати, но всъщност започват като производител на слънчеви очила с поляризиращи стъкла (тези стъкла намаляват блясъка, който се създава при отразяването на светлината от някои повърхности, например вода, път и т.н. Прочети повече за избор на слънчеви очила) В началото Polaroid произвеждат очила за американските военни по време на Втората световна война.

Първият моментен фотоапарат Polaroid е направен през 1947 г. от Едуин Ланд. През следващите десетилетия фотоапаратите за моментни снимки стават все по-популярни, защото са лесни за употреба и на хората не им се налага да чакат, за да видят снимките си.

Но с развитието на дигиталната фотография, както и заради вътрешни проблеми в компанията, Polaroid Corporation обявява фалит през 2001 г. Наследена е от нова компания със същото име, която също фалира през 2008 г. Сегашните собственици са консорциум от две компании. Те са отдали правата за използването на името Polaroid на новите производители на фотоапарати и филми Polaroid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here