Плаващ град в Тихия океан

0
486

ПроектътТова не е сценарий за научна фантастика, а съвсем реален проект за плаващ град край бреговете на Сан Франциско.

Реклама

Според плановете това трябва да е град, съвсем различен от градовете на сушата. Отдалеч може би ще наподобява нещо между луксозен кораб и нефтодобивна платформа.

Един от създателите на идеята, бившият инженер на „Гугъл” Патри Фридман, казва, че плаващият град в Тихия океан е идеалното място за експерименти в областта на формите на управление. Групата, която ще строи града, смята да легализира марихуаната в него и да направи интелектуалната собственост всеобща, така че всяко произведение, създадено в града, да е собственост на всичките му жители. Идеята, казва Фридман, не е да се отричат правилата, а да се експериментира с различни политически системи.

Идеята за плаващ град, в който се пробват нови начини на управление, не е нещо ново, но досега никой не е успял да я реализира.

Освен всичко това обаче остава въпросът с конструкцията на един такъв град. Инженерите казват, че все още не знаят дали подобно начинание е технически възможно, както и колко би струвало. Все пак авторите на идеята се надяват до три години да имат прототип.

Основната идея на конструкцията е тя да е модулна, за да могат сградите и различните части на града да се „разглобяват” и да се създават нови форми.

Реакциите към проекта са различни. Някои смятат Фридман и колегите му за група луди, други мислят, че такъв град няма да доведе до нищо добро, а трети са очаровани от идеята.

Плаващ град

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here