Най-популярната парола: 123456

0
523

Най-популярни пароли

Реклама

Оказва се, че огромен брой хора използват лесни за разбиване пароли. Това показва анализът на паролите, изнесени след пробив в сигурността на RockYou – услуга за създаване на мултимедийни слайдшоута, споделяне на снимки и други подобни дейности за социалните мрежи.

През декември базата данни с пароли в RockYou беше напълно компрометирана и 32 милиона пароли, без съответните им потребителски имена, бяха изнесени публично от хакера, извършил атаката.

След това фирмата за онлайн сигурност Imperva е анализирала този огромен масив от пароли и е публикувала доклад по въпроса („Consumer Password Worst Practices“). В него се отбелязва, че голямото количество слаби пароли са проблем, при това не от вчера. През 1990 г. изследване на сигурността на паролите в Unix показва учудващо подобни резултати. Тенденцията се вижда и при пробив в сигурността на паролите в Hotmail преди десет години. Това според анализа означава, че потребителите, ако им е позволено, ще избират слаби пароли дори за сайтове, където качват лична информация.

Ето какво показват изтеклите пароли за RockYou:

– Почти 300 000 потребителя имат парола 123456. Ако прибавиш и вариации като 12345 или 1234567, които също са в Топ 10, броят на потребителите с такива пароли става близо половин милион.

– 61 958 потребителя имали парола „Password”.

– 22 588 потребителя избрали името на услугата – „rockyou” – за парола.

– Близо 14 000 потребителя си сложили друга популярна парола – “Qwerty”.

Виж Топ 20 на най-използваните пароли, както и няколко съвета за сигурна парола…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here