Ник Валенда премина по въже над Гранд Каньон

0
15414

Ник Валенда премина по въже над Гранд Каньон

Реклама

Това се случва за пръв път – досега никой не беше прекосявал Големия каньон по въже. Събитието беше излъчено на живот по Discovery Channel, ще има и повторение във вторник, 25 юни, от 20.00 ч.

Ник Валенда, познат още като „Кралят на ходенето по тънко въже”, записа името си в историята, след като стана първият човек, който премина над Гранд Каньон по въже. Валенда постави световен и личен рекорд, преминавайки над река Литъл Колорадо на височина от 457 метра, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг.

„Гранд Каньон беше мястото, което посещавах най-често, когато бях дете. Цял живот мечтаех да премина над него и да видя тази уникална гледка отгоре”, споделя 34-годишният Ник.

Валенда премина над каньона по тънко въже с приблизителна дължина от 437 метра без осигуровка. Според него обезопасителните въжета създават изкуствено чувство за сигурност и убиват занаята, за чието усъвършенстване са посветили живота си няколко поколения от неговата фамилия. Ник посвети преминаването на каньона на прадядо си – легендарният Карл Валенда, който през 1978 г. загива при опит да премине по въже между две сгради в Пуерто Рико.

Преминаването по въже се осъществи в по-уединена част на Гранд Каньон със съдействието на Национален парк Навахо.

“Това беше възможност да покажем на света красотата, която крие парка и се надяваме резерватът да добие по-голяма популярност и да се превърне в желана туристическа дестинация за много от зрителите,” каза Гери Хонгева-Камарийо, медиен представител за Национален парк Навахо.

„Целта на Navajo Park and Recreation Department е да защитава и управлява резерватите, природните забележителности и местата за отдих – всичко това в полза на Навахо Нейшън”, каза Хелън Уебстър, директор за Национален парк Навахо. “Предаването успя да заснеме и покаже внушителните скални образувания и най-красивите и уединени кътчета на каньона.”

С преминаванто на Гранд Каньон Ник Валенда постави осми световен рекорд, в чието число се включва и миналогодишното  му преминаване по въже над Ниагарския водопад от САЩ в Канада. В момента той планира своя следващ екстремен номер, който най-вероятно ще бъде или кросконтинентално ходене над Босфора от Европа в Азия, или изстрелване от топ с приземяване върху небостъргач.

{morfeo 889}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here