2 часа нощно каране имат ефекта на алкохола

0
458

Нощно каране

Реклама

Внимавай с нощното шофиране, предупреждават учените. Само два часа каране през нощта може да се отрази толкова зле на шофьорите, колкото употребата на алкохол в непозволени количества.

Изследването е на учени от университета в Утрехт, Холандия, и е проведено сред 12 мъже на възраст между 21 и 25 години. Доброволците трябвало да карат по два, четири или осем часа по автомагистрала през нощта, като поддържат скорост от 128 км/ч и не излизат от лентата си.

След края на експеримента учените сравнили резултатите с онова, което вече се знае за ефекта на алкохола върху шофирането.

Оказало се, че само след два часа шофиране през нощта шофьорите започнали да правят същите грешки, които биха правили, ако имаха 0,5 промила алкохол в кръвта. След три часа представянето им било като на водачи с 0,8 промила, а след 4 часа и половина – като с 1 промил.

Изводът на учените е, че умората зад волана трябва да се приема много сериозно. Смята се, че една пета от пътно-транспортните произшествия са причинени от сънливост на водачите. Често самите шофьори не осъзнават умората си, а мерки като силна музика и отваряне на прозореца имат ограничени резултати. Най-добре е нощното каране да се избягва или поне да се свежда до минимум.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here