Нелегалният даунлоуд и музикалната индустрия

0
420

 

Реклама

Нелегалният даунлоуд и музикалната индустрия

Ново изследване показва, че хората, които свалят нелегално музика, дават най-много пари за музикални албуми. Проучването е публикувано от британския тинк танк Demos (тинк танк /think tank/ се наричат неправителствени организации и групи, които правят проучвания с цел решаване на проблеми в определена област, най-често технологии и социални и политически стратегии).

Според Demos онези, които споделят нелегално музика в Мрежата, харчат средно 77 паунда (около 170 лв.) на година за албуми и сингъли. Това е с 33 паунда повече от онези, които твърдят, че не свалят нелегално музика.

Авторите на проучването смятат, че тези резултати трябва да покажат на компаниите и на политиците колко променена е музикалната индустрия в света на новите технологии. Всичко това се случва на фона на плановете на Великобритания да налага тежки ограничения, включително забрана за ползване на Интернет, на онези, които свалят пиратско съдържание.

Изпълнители като Лили Алън и Джеймс Блънт наскоро се обявиха в подкрепа на тези планове на британското правителство, докато латино звездата Шакира е на противоположното мнение. Според нея нелегалното споделяне на музика е доближава до нейните фенове.

Изследването показва още, че две трети от хората, споделящи нелегално музика в Мрежата, ще спрат да го правят, ако им се предложат нови и по-евтини музикални услуги. Смята се, че ако цената на една песен падне до 45 пенса (около 99 стотинки) – за сравнение, в iTunes цените са между 59 и 99 пенса – разпространителите могат да очакват двойно повече легални продажби.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here