Не гледай вратаря за успешна дузпа

0
538

Брус Гробелар

Реклама

Ако го погледнеш преди изстрела, има по-голяма вероятност да пропуснеш – това показва ново проучване. Онези футболисти, които погледнат вратаря преди да стрелят, по-често уцелват центъра на вратата, което улеснява вратаря и прави дузпата по-лесна за спасяване.

Проучването е на университета в Екситър, Великобритания. Англичаните имат особена нужда от такива проучвания – техният лош късмет при изпълненията на дузпи е пословичен.

Англия отпадна от световното през 2006 г. след изпълнения на дузпи в четвъртфинала срещу Португалия. Това беше пети случай за 16 години, е който англичаните отпадат от голям турнир след дузпи.

Сега учените от университета в Екситър смятат, че са намерили причината – стресът кара футболистите, изпълняващи дузпи, да се концентрират върху вратаря. И да насочват топката към него.

Обратно, за да спечелят психологическата борба, вратарите трябва да се стараят да са възможно най-забележими, като подскачат и мърдат с ръце. Като привличат вниманието към себе си, те пречат на изпълнителя на дузпата.

Един от най-известните примери е бившият вратар на „Ливърпул” Брус Гробелар, който пише историята на изпълненията на дузпи през 1984 г. Тогава „Ливърпул” и „Рома” играят на финала за Европейската купа. Мачът завършва с изпълнение на дузпи. Преди последната дузпа, която трябва да изпълнява футболист на „Рома”, Гробелар изпълнява за пръв път движението, което ще бъде наречено „спагетени крака”. Успява да разконцентрира футболиста на „Рома” и той пропуска. Виж видео с най-важните моменти от мача (и дузпите накрая):

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here