НАСА работи по хиперзвуков пътнически самолет

0
200

НАСА работи по хиперзвуков пътнически самолет

Реклама

Той ще лети със скорост, пет пъти по-висока от скоростта на звука. Ако проектът стане реалност, полетите между всеки две точки на света ще стават за не повече от няколко часа. Полет от Ню Йорк до Сидни например ще трае 2 часа и половина. Сега той отнема 21 часа. Хиперзвуковият пътнически самолет ще преминава през земната атмосфера.

Предполага се, че целта на американската космическа агенция е да направи летателен апарат, който може да се използва както за пътнически полети, така и за полети до Марс. През следващите три години НАСА планира да дава по $5 милиона на година, за да работи по този проект.

Концепцията за самолет със скорост, пет пъти по-висока от скоростта на звука, е все още относително нова. Тя е развитие на Mach 2 на „Конкорд”, чиито самолети достигат до два пъти скоростта на звука.

През юни тази година беше поставен рекорд за хиперзвуков полет – X-51A Waverider летя повече от три минути с Mach 6 или 7200 км/ч. Този тип летателни апарати работят, използвайки кислород, който преминава през двигателя със свръхзвукова скорост, за да запали водородното гориво.

(На снимката: експерименталният самолет на НАСА X-43A, който достига скорост, почти седем пъти по-висока от скоростта на звука.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here