Най-скъпите футболни отбори

0
468

"Олд Трафорд"

Реклама

Дори кризата не е намалила стойността на европейския футбол.

Въпреки рецесията, обхванала почти всички сектори на икономиката в глобален мащаб, големите европейски футболни отбори не само че не са загубили от стойността си, но и са я повишили през последната година.

Според оценка на списание „Форбс” 25-те най-скъпи футболни отбора са прибавили средно по $597 милиона или 8% към стойността си в сравнение с преди година, т.е., преди кризата да се разрасне. Пет клуба се оценяват на над $1 милиард.

На първо място е Манчестър Юнайтед, чиято стойност е $1,87 милиарда. За последния сезон само приходите от стадион „Олд Трафорд” – продажба на билети и др. – са $200 милиона.

На второ място в класацията е Реал Мадрид, оценен на $1,35 милиарда. Той е следван от Арсенал ($1,2 милиарда), Байерн Мюнхен ($1,11 милиарда) и Ливърпул ($1 милиард). Първата десетица завършват Милан, Барселона, Челси, Ювентус и Шалке 04.

Кризата принуди много спонсори да намалят наливането на средства в спорта като цяло, но големите европейски футболни отбори са защитени от дългосрочни споразумения. Освен това нарастващата популярност на футбола в Югоизточна Азия и Китай привлича инвестиции, най-вече в английски отбори. Пример за това е купуването на Манчестър Сити за почти $385 милиона от шейк Мансур Бин Зайед Ал Нахиян миналата есен.

Освен това, най-добрите европейски отбори традиционно получават най-много приходи от продажба на телевизионни права.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here