Най-големият атлас в света

0
665

АтласътАко си представяш атласа като нещо, което се побира в задния джоб, този ще те изненада. Докато компютрите стават все по-малки, атласите явно стават не само по-подробни и луксозни, но и доста по-тежки.

Реклама

„Земята” – тази книга тежи повече от 30 килограма. Размерите й са 61х47 см, а страниците – 576. С кожената си подвързия и позлатени краища на страниците тя пристига на скромната цена от $3500. Екземплярите с малко повече злато са с $2000 отгоре.

Историята на атласа е повече от 20-годишна. Австралийският бизнесмен Гордън Чиърс отдавна мечтае да събере всичкото знание за Земята в една книга. Но никое издателство не се въодушевява от идеята. И Гордън прави най-логичното нещо – прави си собствено издателство: Millennium House.

За осем месеца над сто специалиста – фотографи, картографи, географи и океанографи създават най-голямата справочна книга, която някой някога си е представял. Можем да получим представа за големината на проекта, като кажем, че на няколко пъти компютрите на картографите забивали и трябвало да ги ъпдейтват, защото обработвали толкова големи и толкова подробни карти. Но явно си е заслужавало – всички 800 снимки и над 150 карти са доказателство за това.

Освен образите, атласът съдържа и текстове – за страните, тяхната култура, обичаи и т.н. Няма атлас с толкова подробна информация.

Не всеки ще си купи книгата и това е ясно дори само по цената й. Но издателството и без това не търси масовост – те ще публикуват само 3000 копия от атласа, след което обещават да унищожат материалите за печат, за да може книгата да се превърне в рядкост, а след няколко века – и в музейна ценност. Все пак не е изключено да се публикува и по-малка и по-евтина версия на книгата.

Тъй като днес вече всичко е в Интернет и необходимостта от такива книги е все по-малка,Чиърс вярва, че е издал последния голям книжен атлас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here