Мобилните телефони и спермата

0
356

Телефони

Реклама

Не чуваме за пръв път за опасенията на учените, че новите технологии, които улесняват живота ни, ни създават и нови проблеми. Наскоро учени от Кливланд открили, че дългото време, прекарано с мобилен телефон в джоба, при това в режим на разговор, може да намали качеството на спермата.

Проблемът е близостта на апарата до семенниците – това обяснява директорът на Центъра за репродуктивна медицина в Кливланд Ашок Агарвал.

Експериментът се провел с помощта на 32 мъже. Взели семенна течност от всеки от тях и всяка разделили на две – тестова част и контролна част. Двете са държани при еднакви условия, само че тестовата част е изложена на влиянието на мобилен телефон. Тя е поставена на 2.5 сантиметра от телефон с честота на електромагнитните вълни 850 MHz (най-често използваната при мобилните апарати) и в режим на разговор. Сантиметрите пресъздават нормалната близост на джоба на панталоните ни, където често държим телефона, до тестисите. Тази симулация на разговор с помощта на хендсфри продължава 1 час.
В резултат на опита тестовата част от семенната течност показва увеличаване на свободните радикали (средно с 85%) и намаление на антиоксидантите в сравнение с контролната семенна течност. Това означава намалено качество на спермата и по-точно намалена жизнеспособност и подвижност на сперматозоидите.

Въпреки това изследването има някои ограничения, които изследователите признават. То взима предвид много малки количества сперма и е проведено в лаборатория, където не са взети предвид защитите на тялото – кожата, тъканите, костите. Което поставя нови задачи за екипа – да открият дали и как тялото ни се защитава от радиочестотните електромагнитни вълни, които излъчват мобилните телефони.

Същият екип е правил и други изследвания в тази посока. Едно от тях, включващо 361 мъже, показало, че онези, които ползват мобилните си телефони повече от четири часа на ден, имат значително по-нискокачествена сперма от другите, които говорели по-малко време.

Разбира се, представители на индустрията на мобилните телефони не са съгласни с подобни теории и настояват, че здравните организации не са се съгласили с евентуалната връзка между безжичните устройства и здравето на човека.

Агарвал от своя страна също е предпазлив и казва, че ще мине доста време и ще се направят много тестове, преди евентуално да може да се каже, че не трябва да носим телефоните си в джобовете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here