Франция купи мемоарите на Казанова

0
317

Франция купи мемоарите на Казанова

Реклама

Френската национална библиотека е платила около 7 милиона евро за ръкописа, в който най-известният любовник в историята разказва за своя живот.

Първоначално се е смятало, че мемоарите са изгубени, тъй като те са се намирали в Германия по време на бомбардировките в края на Втората световна война.

Казанова умира в Бохемия на 73 години през 1798 г. и мемоарите му започват дълъг път – минават през ръцете на роднини и наследници, докато стигат до издател в Лайпциг. Претърпяват няколко превода, включително и някои цензурирани, преиздават се многократно на различни езици. А оригиналният ръкопис от 3700 пожълтели страници, наречени „Историята на моя живот” (Histoire de ma vie), се пази повече от век в Лайпциг.

В края на Втората световна война Лайпциг е бомбардиран от съюзниците и известно време мемоарите се считат за загубени. Оказва се обаче, че преди бомбардировките те са били пренесени в мазето на банката, където са били пазени.

След бомбардировките мемоарите са намерени в добро състояние в десетина сандъка и всички са трогнати от откритието. Дори Чърчил се поинтересувал дали ръкописът е спасен.

В мемоарите си Казанова разказва за живота си и за любовните си приключения. Той пише спомените си на френски от 1789 го 1798 г., поправяйки и допълвайки ги до самата си смърт.

След като мемоарите на Казанова са издавани в цензуриран, опростен, преправен и по различни начини променян вид, сега ръкописът ще покаже как са изглеждали те в началото. До есента на 2011 г. той вероятно ще бъде изложен във Френската национална библиотека. Покупката на мемоарите е финансирана от частен спонсор.

Виж още: историята на Джакомо Казанова

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here