Жените и мъжете виждат цветовете различно

0
1703

Цветове

Реклама

Вече никоя жена не може да те обвини, че не виждаш разликата между „прасковено” и „портокалово”. Учените са доказали, че мъжете и жените виждат цветовете различно.

Разликите не са големи, но съществуват. Мъжкият и женският мозък възприемат един и същи цвят по различен начин. Това показва проучване на нюйоркския City University.

Например, ако един мъж и една жена гледат един и същ портокал, то този портокал на мъжа ще му се струва по-червен, отколкото на жената. Също така, мъжете виждат тревата по-жълта, а жените – по-зелена.

Освен това, мъжете по-трудно различават нюансите на жълтото, зеленото и синьото.

Учените смятат, че разликите се дължат не на структурата на окото, а на тази на мозъка. Най-вероятно тестостеронът при мъжете оказва влияние на това как мозъкът обработва визуалната информация, включително и цветовете.

Въпреки че разликите са интересни, учените не знаят доколко те имат практическо значените извън лабораторията.

Други изследвания са показвали, че жените като цяло имат по-добър слух, по-силно обоняние и по-силни вкусови усещания от мъжете.

Мъжете пък са по-добри в забелязването на малки детайли при подвижни обекти – способност, която вероятно в миналото е правила мъжете по-добри ловци.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here