Очилата на Гугъл

0
427

SendКраят на седмицата. Излязъл си с приятели, пийнал си няколко питиета, чувстваш се приятно замаян и готов за сън, когато се прибираш вкъщи с таксито. Когато свалиш обувките си и захвърлиш чорапите на пода, се сещаш, че можеш да седнеш пред компютъра и да провериш пощата си. 

Реклама

И тогава идва изненадата – писмо от човек, от когото изобщо не си очаквал. Бившата ти приятелка, дразнещият ти шеф или един познат, на когото отдавна ти се ще да кажеш какво точно мислиш за него. Написваш гневен отговор с няколко не особено приятни прилагателни по отношение на получателя. На сутринта съжаляваш, особено ако си писал на шефа.

За такива случаи е новата услуга на Google – Mail Goggles (Очила за мейл). Тя е функция към Gmail, чрез която можеш да си спестиш някои главоболия.

Услугата може да се включва сама късно през нощта в уикендите. Тя работи така: преди да натиснеш „Send”, трябва да решиш няколко прости математически задачи за определено време. Едва когато докажеш по този начин, че логическите ти способности са наред, Google решава, че си достатъчно трезвен, за да изпратиш писмото си. Ако обаче умножението на три по четири ти се стори трудно и не можеш да си изпратиш посланието, на сутринта вероятно ще благодариш на „очилата”.

Функцията се активира от Settings в Gmail. (Не се намира, ако Gmail-ът ти е на български.) Може да се включва и по друго време, в което се притесняваш, че не мислиш трезво, например рано сутрин, преди да си си изпил кафето.

Не е срамно да признаеш, че имаш нужда от такъв вид помощ – това казва създателят на функцията Джон Перлоу. Той самият е правил глупости – една нощ написал писмо на момиче, което харесвал,  и му признал чувствата си в мейл, а не лично.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here