Лодка от пластмасови бутилки ще преплува океана

0
464

"Пластики"Представи си да не беше изхвърлил нито една пластмасова бутилка, която някога си ползвал. Би имал истинска планина от пластмаса, с която можеш да си направиш… лодка. И да се опиташ да преплуваш с нея повече от 17 000 километра от Калифорния до Австралия – пътуване през Тихия океан, което ще продължи повече от 100 дни.

Реклама

Това ще направи Дейвид де Ротшилд след около месец. Той не е луд или безработен, просто иска да покаже нещо. А именно – че всеки ден замърсяваме планетата с тонове пластмаса и други отпадъци. Дейвид се надява, че този необикновен плавателен съд ще привлече внимание към необходимостта от рециклиране.

С изключение на мачтите, които са метални, цялата 18-метрова лодка е от рециклирана пластмаса. Хиляди двулитрови бутилки са необходими за построяването на лодката, което още не е завършено. Процесът на построяването не е много лесен. Етикетите на бутилките се махат, бутилките се измиват и се пълнят със сух лед на прах. След това се затварят отново с капачките си. Сухият лед (въглероден диоксид) се превръща в газ (сублимация) и създава налягане в бутилката, като по този начин я прави твърда и устойчива.

Това е платноходка – движението ще става само с помощта на вятъра и на платна, за да няма никакво замърсяване. Освен това всички отпадъци от самата лодка ще се рециклират, нищо няма да се хвърля в океана. Самата платноходка също ще се рециклира, след като осъществи това далечно плаване през април.

Все пак на борда ще има няколко лаптопа, GPS и сателитен телефон. Енергията за тях ще идва от слънчеви панели и две вятърни турбини, които захранват няколко батерии.

Платноходката е наречена „Пластики” като отдаване на почит към дървения сал „Кон-Тики”, с който Тур Хейердал прекосява Тихия океан през 1947 г.

Освен Дейвид на първото пътуване на „Пластики” ще има и постоянен екипаж от трима души, както и временни попълнения за части от плаването. Крайната цел на това опасно пътуване е не само да привлече внимание върху рециклирането и възобновяемите енергийни източници, но и да накара хората да погледнат на отпадъците като на потенциален ресурс. А какъв по-добър начин да влезеш в новините и да направиш каузата си известна от това да се качиш на пластмасова лодка и да тръгнеш с нея през океана?

Пътуването

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here