Косата на Наполеон за 13 000 долара

0
494

Косата на Наполеон за 13 000 долара

Реклама

За толкова е продаден на търг в Нова Зеландия кичур от косата на френския император Наполеон Бонапарт.

Косата е отрязана от главата на Наполеон на другата сутрин след смъртта му на остров Света Елена в Атлантическия океан през 1821 г.

Кичурът е купен от колекционер от Лондон, казаха от аукционната къща Art+Object.

Освен косата, на търга са продадени още около 40 предмета, свързани с Наполеон. Всичко се е продало за близо 100 000 долара.

Продавачите на колекцията са наследниците на Дензил Ибетсън – британски военен и художник, който е служил на Света Елена. Наполеон е заточен на острова от британците от 1815 г. до смъртта му през 1821 г., когато бившият император е на 51 години.

Сред предметите в търга е и дневникът на Ибетсън, който е продаден за 6600 долара и в който той е описал разговорите си с Наполеон. От тях става ясно, че Наполеон все още е кроял планове за превземане на Великобритания, въпреки че през 1815 г. е победен в битката при Ватерло.

За разлика от дневника, който се е продал за по-малко, отколкото от аукционната къща са очаквали, косата се е продала за много повече.

В колекцията има и 25 рисунки на Наполеон, направени от Ибетсън, включително две, на които бившият император е на смъртното си легло.

През 1864 г. синът на Ибетсън донася колекцията в Нова Зеландия. Оттогава до този търг предметите са пазени от семейството, заключени в куфар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here