Кой е Джулиан Асандж

0
1133

Джулиан Асандж

Реклама

Кой е Джулиан Асандж, защо живее в посолство и защо с него се занимават дипломати от четири континента? Кратка хронология на събитията, които доведоха до една сложна дипломатическа ситуация:

2006 г. – Джулиан Асандж основава сайта Wikileaks, където се публикува изтекла информация, засягаща правителства и други субекти.

Април 2010 г. – в Wikileaks е публикувано видео, на което се вижда как американски войници убиват от хеликоптер 18 цивилни в Ирак. Появяват се и американски секретни военни доклади и дипломатически грами, включително такива, свързани с войните в Ирак и Афганистан.

Декември 2010 г. – Асандж (австралиец по рождение, който от няколко години живее навсякъде, но не и в Австралия) е задържан във Великобритания заради международна заповед за задържане, издадена в Швеция. Причината е обвинения в сексуално посегателство над две жени. Според обвиненията Асандж е изнасилил една жена и е блудствал с друга през август 2010 г. в Стокхолм. Той твърди, че и в двата случая е ставало дума за сексуални действия по взаимно съгласие.

Същия месец – Асандж е освободен след осем дни в затвора. Поставят го под домашен арест, без да има обвинения срещу него. Той живее в дома на свои богати поддръжници.

2011 г. – Асандж се опитва да предотврати екстрадирането си от Великобритания в Швеция, пледирайки пред различни съдебни инстанции. Въпреки че декларира готовност да сътрудничи на разследването за сексуални посегателства, той смята, че ако бъде предаден на Швеция, оттам могат да го предадат на САЩ, където го вероятно го очакват обвинения в шпионаж.

Май 2012 г. – британският Върховен съд постановява, че Асандж трябва да бъде екстрадиран в Швеция, за да му бъдат предявени обвиненията.

Юни 2012 г. – Асандж търси убежище в посолството на Еквадор в Лондон. В миналото Асандж и еквадорският президент Рафаел Кореа са изразявали сходни обществени възгледи, а Кореа е изразявал положително отношение към Wikileaks.

16 август 2012 г. – Еквадор дава на Асандж политическо убежище.

Оттук нататък – между Швеция, Еквадор и САЩ…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here