Интернет в самолетите

0
431

Самолет

Реклама

Интернет достъпът отдавна не е лукс. Мрежата е навсякъде – от дома, през офиса, до лятната вила. Доскоро едно от малкото места, където трябваше да се откажем от постоянната връзка с Интернет, бяха самолетите. Това обаче е на път да се промени в рамките на броени месеци.

Няколко американски авиокомпании вече предлагат Wi-Fi Интернет достъп на своите самолети. Засега услугата на един от доставчиците, компанията Aircell, се предлага само в рамките на Северна Америка и до 480 метра над околните океани. Все още не е покрит съвсем целият континент, но до година-две и това ще стане. До края на годината се очаква и трансатлантическо и европейско покритие от друг доставчик, Row 44.

Пътниците могат да ползват Wi-Fi, след като самолетът мине 3000 метра височина. За тази екстра се доплаща между 10 и 13 долара в зависимост от дължината на полета. За предоставяне на Интернет връзка в самолетите се използват наземни кули, които предават сигнала.

Различните авиокомпании имат различна политика по отношение на сърфирането из сайтове за възрастни и други потенциално неподходящи страници, които могат да нарушат спокойствието на седящия до вас. Въпреки че до момента не е имало някакви инциденти, някои компании изискват от доставчиците на Интернет във въздуха да наблюдават и блокират такова съдържание. Други авиокомпании са избрали политиката стюардесите да приканват пасажерите, които разглеждат някакви неприлични сайтове, да спрат да го правят.

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here