Интернет е номиниран за Нобелова награда за мир

0
453

Интернет е номиниран за Нобелова награда за мир

Реклама

Тази година не само че броят на хората и организациите, номинирани за Нобелова награда за мир, е рекорден, ами и в него е включена Световната мрежа. Интернет е сред 237-те претендента за отличието. Миналата година номинираните бяха 205 и тогава това също беше рекорд. Наградата за мир за 2009 г. получи американският президент Барак Обама.

Застъпник за кандидатурата на Интернет е италианското издание на списание Wired. Основен аргумент е, че Мрежата е помогнала за развитието на диалога, дебата и консенсуса. Поддръжници на номинацията на Интернет са носителката на Нобелова награда за мир за 2003 г. Ширин Ебади и основателят на проекта „Лаптоп за $100” Никълъс Негропонте. Както и много други, които са се събрали на адрес internetforpeace.org.

За престижната награда могат да номинират бивши лауреати, членове на националните правителства, избрани университетски преподаватели.

По принцип Норвежкият Нобелов комитет, който дава наградата за мир, е доста потаен и не издава номинациите, но понякога самите номиниращи съобщават своите избори. Тази година първоначалните номинации са били хиляди, като някои са поддържани от един човек, други – от 10, а трети – от 100.

Крайният списък с номинации е дело на Норвежкия Нобелов комитет. Членовете му също имат право да добавят собствени номинации.

На 8 октомври 2010 г. ще стане ясно кой е носителят на Нобеловата награда за мир, която най-вероятно ще има същата парична стойност като миналата година – 10 милиона шведски крони или $1,4 милиона.

Според защитниците на номинацията на Мрежата, ако тя вземе отличието, то то ще е за всеки от нас.

Все пак обаче, ако Интернет вземе наградата, не е ясно кой ще я получи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here