Google Latitude

0
440

Google LatitudeНовата услуга на Гугъл позволява да видиш къде са приятелите ти във всеки един момент. Трябва ти само мобилен телефон или компютър.

Реклама

От компанията смятат, че това ще помогне на хората да се свързват с близките си. От друга страна обаче притесненията за личните данни и какво всъщност знае Гугъл за нас стават с една идея повече.

Как точно работи Latitude?

Услугата се активира само ако се регистрираш за нея. Освен това можеш да избереш дали и с кого да споделяш информацията за себе си. Можеш например да споделяш само в кой град си, нищо повече. С различни приятели можеш да споделяш различни нива на информация.

Google Latitude е част от Google Maps за мобилни телефони, но може да се използва и на компютъра чрез персонализираната страница iGoogle. В началото услугата ще работи на повечето BlackBerry-та, на повечето телефони с Windows Mobile 5.0 и нагоре и на повечето апарати със Symbian като смартфоните на Nokia. Разбира се, и на телефона на Гугъл.

За начало услугата ще е активирана за 27 държави. (България не е сред тях.) Местоположението на потребителите на услугата се следи не само чрез GPS, но и по близостта до безжични мрежи и клетки на мобилните оператори. Когато някой се намира близо до теб, имаш възможност да се свържеш с него по различни начини – като му се обадиш, изпратиш му e-mail или sms. А можеш и да се скриеш от него или да излъжеш за мястото, където се намираш. А можеш и съвсем да изчезнеш.

Защо им е необходима такава услуга на Гугъл? По този начин те разширяват влиянието си в реалния свят и получават възможност за нови развития в рекламата извън Интернет – все пак всичко се свежда до пари.

Съществуват и други подобни на Google Latitude продукти: Loopt, Whrrl, Fire Eagle на Yahoo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here