Изложбени експонати: зъб и два пръста на Галилей

0
505

Галилей пред Инквизицията
„Галилео пред Инквизицията“ – картина от Кристиано Банти

Реклама

Те са намерени случайно от колекционер и ще бъдат показани тази седмица във Флоренция.

Зъбът и пръстите са отрязани 95 години след смъртта на Галилео Галилей от група учени и историци, които извършват повторно погребение на Галилей. Тогава те отрязват общо три пръста, зъб и прешлен.

Галилей умира на 8 януари 1642 г. на 77-годишна възраст. Херцогът на Тоскана Фердинандо Втори иска да го погребе в базиликата „Санта Кроче” и да издигне мраморен мавзолей в негова чест. Папата обаче не позволява.

Римокатолическата църква гледа на Галилео като на човек, силно заподозрян в ерес, заради научните му възгледи, подкрепящи хелиоцентричния модел. Поради тази причина погребението в базиликата не е разрешено, тъй като тя се смята за осветена земя. Вместо това Галилео е погребан в малко помещение, което не е към основната част на базиликата.

95 години по-късно, през 1737 г., група учени извършват повторно погребение на Галилей, този път в основната сграда на базиликата, срещу гробницата на Микеланджело. Малко преди това там е построен паметник на Галилей. Именно при второто погребение учените решават, че трябва да си запазят нещо за спомен от Галилео Галилей. И си взимат трите пръста, зъба и прешлена.

„Идеята за реликвите в науката е много подобна на идеята за реликвите в религията”, обяснява директорът на музея на Галилей във Флоренция Паоло Галудзи. Смисълът на тези практики е да се отдаде почит към завета на някого.

От 1737 г. досега единият пръст и прешленът се съхраняват във Флоренция и Падуа. Другите два пръста и зъбът преминават от колекционер в колекционер и изчезват през 1905 г.

Появяват се повече от век по-късно. През октомври 2009 г. колекционерът Алберто Бруски от Флоренция купува сбирка от религиозни реликви на търг. Те са събрани в дървен сандък от 17 век. Сред тях има няколко артефакта с неизвестен произход, както и бюст на Галилей. Бруски е чел за липсващите останки на Галилей и бюстът на учения го кара да се замисли дали не е намерил именно тях. Свързва се с музея във Флоренция и проведените там тестове доказват, че предметите с неизвестен произход са именно липсващите пръсти и зъб.

Галилео Галилей е един от бащите на модерната наука. Работил е в областта на физиката, математиката и астрономията и има огромен принос към усъвършенстването на телескопа.

Гробницата на Галилей
Гробницата на Галилей. Снимка: Stanthejeep, Wikimedia Commons

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here