По-високите футболисти получават повече картони

0
490

Съдийска свирка

Реклама

Когато положението е спорно, реферите по-често отсъждат срещу по-високия играч. Това показва проучване на университета „Еразъм” в Ротердам.

Учените изгледали 123 844 фала от седем сезона на Шампионската лига, Бундеслигата и последните три световни първенства. Резултатите показали, че футболистът, извършил нарушението, по-често е по-висок от този, срещу когото го е извършил. За да са сигурни, учените включили и феновете – показали снимки на фалове. Феновете също посочвали по-често по-високия играч като извършващ фала.

Според учените причините за тези зависимости са в човешката природа. Еволюцията ни е научила да се страхуваме повече от по-големите животни, защото като цяло те имат по-голям потенциал да ни навредят.

Има и проучвания, според които решенията на съдиите във футбола се влияят дори от фактори като цвета на фланелките на футболистите.

„Ние сме хора, не сме безпристрастни машини за обработване на информация”, казва д-р ван Куакебеке, който е един от ръководителите на изследването. И добавя: „Нормално е да сме субективни, особено когато нямаме всичката необходима информация. И трябва просто да направим най-доброто предположение.”

снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here