Евро 2012: Испания срещу Франция

0
477

Донбас Арена
Донбас Арена в Донецк. Снимка: V&A Dudush, Wikimedia Commons

Реклама

Испания е настоящият европейски и световен шампион. Франция пък е отбор, който испанците никога не са били, освен в приятелски мачове. Тези два факта са достатъчни, за да очакваме един наистина интересен сблъсък довечера, когато Испания и Франция ще играят на четвъртфинал на европейското първенство по футбол в Полша и Украйна.

Двата отбора на европейски първенства

Испания има 2 европейски титли – от 1964 и от 2008 г. Играли са на 9 от 14-те европейски първенства.

Франция също има 2 европейски титли – от 1984 и от 2000 г. През 1984 г. печели финала срещу Испания. Французите са играли на 8 европейски първенства.

Двата отбора на Евро 2012

Испания завърши на първо място в група C сдве победи и едно равенство (срещу Италия).

Франция завърши на второ място в група D с една победа, едно равенство и една загуба.

Срещите между Испания и Франция

Общият брой на срещите между двата отбора е 30. От тях 13 са спечелени от Испания, 11 – от Франция, а 6 са завършили наравно.

Ако обаче се гледат само мачовете между двата отбора на първенства и в квалификации (т.е., без приятелските мачове), нещата не стоят толкова добре за Испания – от 6 срещи Франция има 5 победи. Една среща е завършила наравно.

Сред тези срещи е вече споменатият финал на европейското през 1984 г., когато Испания губи от Франция с 0:2, както и четвъртфиналът на евротурнира през 2000 г., когато Испания губи с 1:2 от бъдещите европейски шампиони Франция. Тогава в отбора на Франция е и Лоран Блан – сегашният треньор на петлите.

Франция е последният отбор, който е успявал да елиминира Испания от голямо футболно първенство. Това се случва на осминафинал на световното през 2006 г., който французите печелят с 3:1.

След този мач обаче Испания са спечелили 40 от 46 мача, които са играли в рамките на световни и европейски първенства.

Междувременно Франция прекъсна серия от 23 мача без загуба, когато загуби последния си мач в групите от Швеция.

Висенте дел Боске: „Ние сме скромни, но сме оптимисти”

Испанският треньор гледа на предстоящата среща предпазливо: „Всички мислят, че ние сме фаворити, защото спечелихме европейското преди четири години и световното преди две. Но е очевидно и че Франция винаги е била по-добра на първенства, затова просто ще трябва да видим дали ще можем да променим историята.”

Лоран Блан: „Испания доминира световния футбол от четири години, но има някои знаци, че други отбори могат да ги тормозят”

Френският треньор изглежда добре е разбрал срещу какъв съперник се изправя неговият отбор: „Обикновено казвам, че трябва да се адаптираме възможно най-малко към опонентите си и да използваме собствените си силни страни, но се изправяме срещу Испания, която има много специфичен стил на игра. Принуден си да се адаптираш, но проблемът е, че Испания притежава топката в 65-70% от времето и не ти я връща.”

Картоните

Заради натрупани картони мача ще пропусне централният защитник на Франция Филип Мексес.

Мачът

Испанци и французи се изправят едни срещу други на третия четвъртфинал на Евро 2012 довечера на „Донбас Арена” в Донецк.

Кой ще победи довечера? Сподели мнението си на стената ни във Фейсбук!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here