Евро 2012: Германия срещу Италия

0
520

Месут Йозил, Андреа Пирло
Месут Йозил, Андреа Пирло

Реклама

Вторият финалист на европейското първенство по футбол в Полша и Украйна ще стане ясен довечера. На националния стадион във Варшава ще се играе полуфиналът между Германия и Италия.

Двата отбора на европейски първенства

Германия е най-успешният отбор на европейски първенства с 3 титли (от 1972, 1980 и 1996 г.).

Италия има 1 европейска титла (от 1968 г.)

Германия е играла на 6 полуфинала на европейски първенства и е спечелила 5 от тях.

Италия е играла на 3 полуфинала на европейски първенства, от които е спечелила 2, но в нито един от трите случая не е отбелязвала гол. И двата пъти, когато е продължавала, е било след резултат 0:0 в редовното време и дузпи.

Двата отбора на Евро 2012

Германия е единственият отбор на първенството, който до момента има само победи. В група В Германия победи Португалия, Холандия и Дания. На четвъртфинала победи Гърция.

Италия се класира на четвъртфинал с една победа (над Ирландия) и две равенства (срещу Испания и Хърватия). На четвъртфинала Италия победи Англия след изпълнение на дузпи.

Историята

Германия може да е най-успешният отбор на европейски първенства и да е спечелила 5 от 6-те полуфинала, които е играла, но Италия винаги е била труден съперник за германците.

Германия никога не е побеждавала Италия в официален мач.

Двата отбора са се срещали 7 пъти. Италия има 4 победи, а 3 мача са завършили наравно.

Сред победите на Италия над Германия са полуфиналът на световното през 2006 г., когато Германия е домакин, и финалът на световното през 1982 г.

Бастиан Швейнщайгер: Дайте Италия насам!

Бастиан Швайнщайгер не изглежда притеснен от факта, че Германия никога не е побеждавала Италия в официален футболен мач: „Имам чувството, че е дошъл моментът да победим следващата велика нация. Победихме Англия, Аржентина, Холандия и Бразилия и сега е ред на Италия.” Халфът коментира още: „Италия са голяма нация. Печелили са много и са станали много по-добри през последните две години. Имат много добри играчи, но аз харесвам най-много Пирло. Фантастично е да го гледаш как играе. Но има начини и той да бъде спрян.”

Даниеле де Роси: Надявам се на още една историческа вечер

Преди полуфинала италианският халф Даниеле де Роси си спомня победата на Италия над Германия на полуфинала на световното през 2006 г.: „Беше епична вечер, всички смятаха, че те ще победят като домакини, но те не победиха. Сега може отново да са фаворити, но аз не смятам, че Италия ще им остави много терен и се надявам, че това ще е още една историческа вечер.” Де Роси каза още: „Ще бъде огромно предизвикателство, ще бъде по-отворена игра, но ние няма да променим начина, по който играем.”

Мачът

Вторият полуфинал на Евро 2012 започва тази вечер в 21:45 ч. българско време на националния стадион във Варшава.

Кой ще е победителят? Коментирай на страницата ни във Фейсбук!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here