Евро 2012: финалът. Испания срещу Италия

0
483

Трофеят

Реклама

Кой ще е новият европейски шампион по футбол? Или, по-скоро, ще има ли нов европейски шампион?

Отговорът на този въпрос ще стане ясен довечера на олимпийския стадион в Киев. Там ще се играе финалът на европейското първенство по футбол в Полша и Украйна.

Испания има шанс да спечели историческа трета титла

След като испанците станаха европейски шампиони през 2008 г. и световни през 2010 г. тази вечер те имат шанс да спечелят трета поредна титла в голям турнир. Ако това се случи, Испания ще е първият отбор, постигнал такъв успех.

Срещу Испания обаче ще играе Италия – отбор, който испанците не са успявали да победят в редовното време от 1920 г.

Испания има възможност за трета европейска титла. Първата им е от 1964 г., а втората – от 2008 г.

Ако пък Италия победи, това ще е втора европейска титла за тях. Единствената им за момента е от 1968 г.

И двата отбора започнаха Евро 2012 в група C

На 10 юни 2012 г. Испания и Италия играха в рамките на група C и завършиха с резултат 1:1. Испания завърши на първо място в групата, а Италия – на второ.

Довечера ще има спектакъл

Това са очакванията и на двамата треньори. Висенте дел Боске и Чезаре Прандели очакват отборите им да играят както подобава на финал на европейски турнир.

Дел Боске: „Работихме здраво в продължение на много години и бихме искали победата да увенчае тази работа.” Той казва за Италия: „Италия се е променила; те започнаха добре срещу нас и продължиха да се справят все по-добре, така че те са достоен съперник на финала.”

Прандели: „Знаем, че можем да играем собствената си игра, когато се появи възможност за това.” За Испания той казва: „Очаквам познатата Испания: един смел отбор, който държи топката, но също така и те пресира. Те са получили най-малко голове на този турнир и дори и когато не играят с нападател, винаги могат да създават пространства.”

Какво казва историята

Испания е настоящият световен шампион по футбол, но в исторически план срещите й с Италия показват предимство за италианците. Двата отбора са се срещали в 7 мача на световни и европейски първенства, като Италия има 3 победи, а 4 мача са завършили наравно. Т.е., Испания няма победа срещу Италия на официален мач. (Става дума за резултати в редовното време – едно от равенствата всъщност е победа за Испания след изпълнение на дузпи. Това е четвъртфиналът на Евро 2008.)

Финалът

Началният съдийски сигнал на финала на Евро 2012 ще бъде даден тази вечер в 21:45 ч. българско време на олимпийския стадион в Киев, Украйна.

Кой ще е победителят? Отговори на въпроса в страницата ни във Фейсбук!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here