Най-голямата яхта в света

0
406

Eclipse

Реклама

Суперяхтата Eclipse, собственост на руския олигарх Роман Абрамович, беше пусната на вода в хамбургското пристанище. Яхтата се строеше повече от две години, през които почти никаква информация за нея не беше изтекла.

Приблизителната цена на съда е около $500 милиона. Поддръжката на яхтата ще струва около 30 милиона евро на година.

Размерите на Eclipse са впечатляващи: дължина почти 170 метра, тегло 13 000 тона, място за 24 гости и за 70 души екипаж. Максималната й скорост е 33 възела.

Другото нещо, с което впечатлява яхтата, е луксът – два басейна, киносалон, зала за танци. Всичко е проектирано и построено по поръчка, специално за Абрамович.

Системата за защита на яхтата е толкова добра, че е на практика непробиваема. За алармената система, немско производство, са използвани технологии за противоракетна отбрана. Корпусът на яхтата е от бронирана стомана. Прозорците са от бронирано стъкло.

На палубата има два навеса за хеликоптери, с хеликоптери под тях. Освен това към яхтата са включени три лодки и мини подводница, която слиза до 50 метра дълбочина.

Яхтата е построена от корабостроителницата Blohm & Voss в Хамбург. Това е същата компания, която е направила кораба „Бисмарк“, потопен от англичаните през 1941 г.

Това не е първата суперяхта на Абрамович. Но за тази той има конкретен план – смята да я използва, за да отиде да гледа мачовете от световното по футбол в Южна Африка догодина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here