Часът на Земята 2010

0
463

Осветлението на Земята
Снимка: местата с постоянно осветление на планетата (НАСА)

Реклама

Тази вечер около една шеста от света ще потъне в мрак между 8.30 и 9.30 ч. местно време. Забележителности като Биг Бен и Айфеловата кула ще угасят светлините си като част от най-голямата кампания за опазване на планетата.

Инициативата е на WWF и се провежда за четвърта поредна година. Организаторите смятат, че този път резултатите ще са още по-големи, отколкото са били предишните години. Те не се измерват само в спестеното електричество. По-важни са повишената информираност и съпричастност на милиони хора към климатичните проблеми на Земята.

Хиляди градове в 125 държави са заявили участие в Часа на Земята.

България също ще участва в кампанията. В София ще бъде изгасено осветлението на църквите „Св. Александър Невски“, „Света София“, „Света Неделя“, руската „Св. Николай“, както и на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий, на Археологическия музей, на сградата на Националната художествена галерия, на Народния театър, на БНБ, Министерския съвет и Администрацията на Президента. Ще има и светлинно шествие, организирано от WWF, което ще тръгне от НДК в 19 ч. и ще продължи по бул. „Витоша“ до Градската градина при Народния театър „Иван Вазов“. В 20.30 ч. там ще започне концерт без озвучаване, на светлината на факли.

Ако пък решиш да си останеш вкъщи, виж идеята на Vratovrazka.bg за това как да прекараш един час на тъмно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here