Дигитални книги в Мрежата

0
442

Стари книгиКортни Мичъл е една от стотиците библиотекари от Минесота до Англия, които се занимават с дигитализирането на някои от най-ценните книги в света. Те ще бъдат включени в Book Search, портал на Google Inc., който ще съдържа почти всички книги в света (между 50 и 100 милиона).

Реклама

Ръчното сканиране на материалите отнема страшно много време. За един ден се сканират около 600 страници.  

Процесът е много-по бавен от разработения от Google автоматизиран метод, който обаче може да се използва само за по-нови книги, с които не е необходимо да се внимава толкова много.

Автоматизираният метод за сканиране на книги, разработен от Google, се пази в тайна. Единственото, което споделят служителите в компанията относно метода, е, че той е много по-бърз от ръчния и не поврежда книгите.

Метафора"Отне ни доста време да го разработим, затова го пазим в тайна" казва Бен Бънъл, библиотечен мениджър на Book Search. Той отказва да разкрие дори къде Google извършва сканирането на книгите.

Много библиотеки започват цифровизирането на книгите си с цел да ги запазят. Финансирането на Google им позволява да намалят значително разходите си, тъй като не им се налага да заплащат за сканирането на тези книги, които Google желаят да включат в архива си.

Чрез Book Search потребителите могат да открият книга на всяка тема, която ги интересува, и да прочетат част от нея. Ако книгата не е защитена от закона за авторското право, потребителите могат да свалят цялата книга. Ако пък книгата е защитена или потребителите искат да намерят оригинала, търсачката им помага да намерят откъде могат да заемат или закупят книгата.

Съвместният проект на Google и Michigan за дигитализиране на редки и ценни книги  започва през 2004 г. и досега в архива са добавени 1 милион редки и ценни книги.Остават още 6 милиона.

Book Search има подкрепата…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here