Да прекосиш Антарктида през зимата

0
1107

Южният полюс

Реклама

Човекът се е изкачвал на Еверест, стъпвал е на Луната и е достигал до полюсите. Земите за откриване, върховете за изкачване и морските дълбини за изследване стават все по-малко, но въпреки това все още има неща, които хората не са успели да направят.

Никой например не е успявал да прекоси Антарктида пеша през зимата. Обаче има един човек, който планира да го направи.

Сър Рейнълф ФайнсТой се казва сър Рейнълф Файнс (вляво) и е 68-годишен британски пътешественик и изследовател.

Сър Рейнълф смята да води група пътешественици, с които да прекосят Антарктида на ски при температури от сорта на минус 90 градуса по Целзий. Прекосяването ще отнеме месеци и ще включва вървене по ледове, в които има дълбоки пукнатини. Също така, ще бъде пътуване в тъмнина.

Това не е първата подобна мисия на британеца. Той е първият човек, който е прекосил ледените покривки и на двата полюса. Също така, през 2009 г. – вече пенсионер – е изкачил връх Еверест.

„Правим го, защото ни харесва да го правим,” казва сър Рейнълф за най-новото предизвикателство, с което се е заел. И добавя: „Обичаме да чупим световни рекорди. Понякога успяваме, понякога не, но това е целта ни. Това е специалността ни.”

Пътуването, което смятат да осъществят сър Рейнълф и екипът му, ще продължи около шест месеца, през които те ще изминат повече от 3000 километра от единия бряг на Антарктида, през Южния полюс, до другия бряг на континента. Смятат да тръгнат, когато започне зимата.

снимки: Calee Allen/NSF; Liz Scarff

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here