Страхът от вируси може да е заплаха за компютрите

0
550

Двоичен код

Реклама

Страхът на потребителите от компютърни вируси може да е в основата на увеличеният брой атаки от страна на фалшиви антивирусни програми – това се казва в доклад на „Майкрософт”.

Два пъти в годината корпорацията прави своя Security Intelligence Report на базата на стотици милиони наблюдавани от „Майкрософт” компютри. Последният, който излезе преди няколко дни, описва ситуацията през последните шест месеца на 2008 г.

Според него 7 от 25-те най-големи заплахи за сигурността на компютрите са дошли под формата на мними антивирусни програми. Причината, казва докладът, е, че когато страхът от вируси се разпространява, включително чрез медиите, потребителите започват да търсят антивирусни програми онлайн. Някои от тях впоследствие се оказват скрити заплахи за сигурността на компютъра.

Една от най-успешните такива програми се казва Win32/Renos. „Майкрософт” казват, че са почистили 4,4 милиона компютъра от нея.

Фалшивият антивирусен софтуер, който разчита на увеличен страх от вируси, се нарича „scareware”. Механизмът, по който се въздейства на потребители, сплашени от вируси, е изскачане на pop-up съобщения, според които е необходимо незабавно закупуване и инсталиране на антивирусен софтуер.

Докладът отразява само състоянието на компютри, използващи операционните системи на „Майкрософт”.

Снимка: sxc.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here