Човекът, който скочи от стратосферата

0
1893

Тренировка
По време на тренировка

Реклама

Какво е да се издигнеш на 39 километра от Земята в капсула и след това да скочиш от нея?

Един човек знае какво е, защото го е правил. По-точно, направи го снощи, докато милиони хора гледаха в YouTube.

Феликс БаумгартнерКой е той

Той се казва Феликс Баумгартнер. Роден е в Залцбург, Австрия, през 1969 г.

Основното му занимание е да скача – с парашут или с други подобни приспособления. В тези си занимания е успял да постави доста световни рекорди – през 1999 г. поставя рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, а през 2003 г. става първият човек, който прекосява Ламанша по въздуха с помощта на специално крило от въглеродни нишки. Рекордът за най-нисък скок с парашут също е негов – той е скачал от ръката на статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, която е на височина 29 метра.

Скок от ръба на Космоса

Всичките досегашни начинания на Феликс обаче най-вероятно ще останат на заден план след снощи, когато той скочи от височина 39 километра. Или, както беше обобщена идеята на мисията, от ръба на Космоса. (Въпреки че, чисто научно погледнато, за граница между земната атмосфера и Космоса се смята линията Карман, която е на 100 километра височина.)

Скокът на Феликс Баумгартнер постави рекорд както за най-висок, така и за най-бърз скок – при падането си към Земята Феликс стана първият човек, който на собствен ход (е, и с помощта на гравитацията) успя да се движи със свръхзвукова скорост.

Скокът стъпка по стъпка…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here