Еър Сарко 1

0
87

Еър Сарко 1

Реклама

Френският президент отдавна иска самолетът му да съперничи на самолета на американския президент, който носи знака „Еър форс 1”, и сега мечтата му е на път да се осъществи. Никола Саркози вече е горд собственик на така наречения „Еър Сарко 1”. Самолетът е на стойност $241 милиона и е Airbus A330-200, който ще бъде специално пригоден за Саркози.

Въпреки че не е толкова голям, колкото Boeing 747-200, с който пътува американският президент Барак Обама, „Еър Сарко 1” ще е по-голям от самолетите на останалите европейски лидери.

Самолетът вече направи първия си изпитателен полет в Бордо, но ще бъде напълно завършен през октомври. Във финалния си вид той ще има зала за срещи с капацитет 12 души, 60 места бизнес класа, защитени комуникационни системи, подсилен фюселаж и система за отвличане на ракетни снаряди.

Френският президент специално е настоявал да има голяма вана на борда на самолета, но са му казали, че това ще е проблем, защото при силна турбулентност водата може да прелее и да предизвика къси съединения.

Тази разточителност на Сарко предизвиква учудване във време, в което повечето лидери се стремят да свиват подобни разходи. Френското правителство обаче не смята, че самолетът е проява на разточителство. Говорителят на правителството Люк Шател каза: „Няма нищо показно, само желание да имаме оборудване, подходящо за петата сила в света.”

Пътническият самолет Airbus A330-200 има капацитет 253 пасажера и може да изминава 12500 километра без презареждане.

Виж още: Автомобилите, в които се возят световните лидери

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here