Нов вид странен динозавър

0
758

Вътрешна Монголия

Реклама

В Китай са открили останките на динозавър, който досега е бил непознат на науката. Той е огромен и учудващо много прилича на птица…

Откритието е направено във Вътрешна Монголия (автономна област в Китай за разлика от държавата Монголия), в пустинята Гоби. Тъй като едно от имената на близкия град е Ерлиан, вкаменелостите са кръстени Gigantoraptor erlianensis. Всъщност скелетът е открит преди две години, през април 2005, но проучванията са продължили дълго, преди резултатът да бъде обявен в списание Nature.

Динозавърът е имал перушина, но не е можел да лети. Перата може да са му служели за своеобразно модно допълнение – помислихме ние и това се оказа учудващо вярно. Според учените перушината наистина е била с цел животинчето да се показва пред другите, както и да топли яйцата си. Е, животинче не е много подходяща дума – Gigantoraptor erlianensis е тежал 1,4 тона, бил е висок два пъти колкото човек и дълъг осем метра. Живял е преди 85 милиона години.

Птичият вид на динозавъра учудва учените, защото според повечето теории месоядните динозаври, какъвто е бил Gigantoraptor erlianensis, колкото повече заприличват на птици, толкова повече се смаляват. А намереният екземпляр определено не е от малките. Това, че е месояден, личи от острите му нокти и от дългите му и силни крака, с които вероятно е можел да бяга доста бързо.

Освен перата, новооткритият гигант е нямал зъби и е имал заострен клюн, обясняват от Китайската Академия на науките. За сравнение, Oviraptor (долу) – друг динозавър, който вероятно е роднина на новооткрития, – също прилича на птица, не може да лети и има клюн, но тежи само 1-2 килограма. Като цяло този вид динозаври не надвишават 40 килограма, което прави Gigantoraptor erlianensis 35 пъти по-тежък от роднините му.

Oviraptor

Нещо повече, намерените кости са на млад екземпляр, което означава, че ако той беше доживял да стане възрастен, щеше да е още по-голям. Всъщност именно размерът му е причина учените да се забавят толкова, преди да обявят откритието си. Първоначално те са мислели, че са открили кости на тиранозавър, който си е доста големичък. Докато разберат, че това всъщност е нов динозавърски вид, минали две години.

Dromornis Stirtoni

Преди откритието на китайците за най-голямото пернато животно се смята половинтонната Dromornis stirtoni (вляво) – праисторическа птица, живяла в Австралия преди повече от шест милиона години.

Учените показват две от намерените кости, както и модел на главата на Gigantoraptor erlianensis, въпреки че няма как да знаят дали той наистина е изглеждал така. Не можахме да намерим снимки на възстановената глава, но не се отчайваме и веднага, щом открием такива, ще ти ги покажем.

Градът, близо до който е намерен скелетът, смята да привлича туристи с музей на динозавърски вкаменелости, който ще се построи още тази година, казва местният лидер на Комунистическата партия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here