Watchmen: алтернативни супергерои

0
909

Watchmen

Реклама

Измъкнати от клишетата супергерои в алтернативна история на света – това е комиксът “Watchmen” на Алън Мур, по който режисьорът на „300” е направил филм.

Алън Мур е известен с комикси като „В като вендета” и „От Ада”. В “Watchmen”, публикуван през 80-те, Мур описва една алтернативна история. В нея САЩ и СССР са на ръба на ядрена война, а маскираните супергерои са или в пенсия, или извън закона, или работят за правителството. Това, което Мур прави, всъщност е разрушаване на образа на традиционния супергерой. При това по особено богат на кръвопролития, откровен и доволно брутален начин.

След много неуспешни опити за киноадаптация на „Watchmen” със задачата се заема Зак Снайдър, режисьорът на „300”. Той обещава, че ще остане верен на комикса, като снима с възможно най-малко движение на камерата, така че да се получи ефект на гледане на страници от книжка с комикси. Това е спорен похват, като се има предвид, че киното има по-различни изразни средства от книгата и се предполага, че те трябва да се използват. Максималната точност, с която Снайдър и екипът му са се постарали да пресъздадат комикса, може би не е най-добрият начин за адаптация, за което говори и реакцията на автора Алън Мур. Той отказва името му да бъде написано в кредитите на филма.

Още за героите и за мацката от филма…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here