Виенско настроение за Коледа

Strauss Orchestra Vienna

Реклама

Коледните концерти на виенския Щраусов оркестър (Strauss Orchestra Vienna) не приличат на класическия класически концерт.

Да, има диригент, цигулки, флейти, ударни инструменти и всичко, както си му е редът. Има и много валс и класическа виенска музика, както и фракове, ослепително лъскави обувки и дълги официални рокли.

Но има и толкова искрено настроение и радост от музиката, колкото едва ли някой е очаквал от класически концерт. Което е прекрасно – това е един нов за нашите представи начин да се поднася класическа музика, който я прави по-достъпна, по-забавна и по-разбираема дори и за малките деца.

Снощи бяха двата концерта (защото интересът беше твърде голям само за един) в Бургас, предишната вечер музикантите са били в Пловдив, тази вечер са във Варна, утре вечер във Велико Търново, а в събота – в София. И навсякъде, откъдето минат, след тях остава по малко от пищното настроение на предколедната Виена, откъдето идват музикантите.

Не знам кое беше най-хубавото нещо в концерта. Дали беше невероятната музика, артистичността на изпълнителите или моментът, в който диригентът Петер Гут извика едно малко детенце от първия ред и го качи на сцената, за да свири на ударните инструменти.

А зад ударните инструменти беше българин. Както и на една от флейтите. Диригентът обясни че оркестърът е интернационален и го обясни на руски – език, който научил, докато се обучавал в Москва. И който поне две трети от публиката разбираше прекрасно.

Солистката на оркестъра също беше прекрасна с гласа си, както и с невероятно талантливата си игра с песен.

Граница между музиканти и публика почти нямаше през цялата вечер. Диригентът дирижираше ръкоплясканията на публиката, караше я да пее, да свири с уста, да става от местата си, да се смее с глас и изобщо да участва почти през цялото време.

И всичко това – на фона на красивите звуци на “Радецки марш”, “На хубавия син Дунав” и още много прекрасни произведения, които те карат мислено да се пренесеш в някой от пищните дворци на императорска Виена.

Не мога да не спомена и прекрасната организация на продуцентската компания Арт БГ, които за пореден път бяха на висота в организирането на едно чудесно музикално събитие.

Vratovrazka.bg е горд медиен партньор на предколедните концерти на Щраусовия оркестър в България.

Ако си в някой от градовете, където Щраусовият оркестър все още не е свирил, горещо препоръчваме да си вземеш билет и да се настроиш за едно прекрасно предколедно изживяване.

Виж повече за датите и местата на концертите в сайта на Арт БГ

Щраусовият оркестър в Бургас: сцената

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here