Том Круз наистина искал да убие Хитлер

0
1144

Том КрузМного преди да изиграе ролята на ръководителя на неуспешен атентат срещу Хитлер, Том Круз имал желание да убие нацисткия лидер.

Реклама

В новия си филм „Валкирия” (Valkyrie) Круз играе ролята на полковник Клаус фон Щауфенберг. На 20 юли 1944 г. полковникът застава начело на заговор, целящ премахването на Хитлер. Планът е да се сложи куфарче с бомба под масата на фюрера в немската щабквартира. Масата обаче се оказва от прекалено здраво и дебело дърво, Хитлер е само ранен, а Щауфенберг и съучастниците му – екзекутирани.

Още докато бил дете и учел история, Том Круз намразил Хитлер – това признава самият той. „Чудех се защо никой не се е опитал да го спре.” Години по-късно той ще разбере, че е имало такива хора.

ValkyrieГерманците не са много щастливи от факта, че именно Круз играе полковник фон Щауфенберг заради връзките на актьора със сциентолозите. В Германия това се смята за култ, а не за религия. Заради това екипът е имал някои проблеми да снима на определени места в Берлин.

Често холивудсикте филми за чужда история не са много достоверни. За „Валкирия” специалистите казват, че като цяло е верен на събитията, макар че някои детайли са доста свободно представени. Един от пропуските е, че във филма Щауфенберг слуша „Валкирия” на Вагнер, а всъщност е мразел композитора. Според някои настроението на филма е можело да бъде по-реалистично, защото не предава абсолютната морална и политическа пропаст, към която германците са усещали, че отиват по онова време. Английският писател Джъстин Картрайт казва и че образът на Щауфенберг е можел да бъде описан по-добре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here