Терминатор – класика на 25 години

0
976

Terminator

Реклама

Когато през 1984 г. се появява първият „Терминатор“, едва ли някой подозира, че този филм ще остави такъв отпечатък върху историята на киното. 25 години и няколко продължения по-късно темата за войната между човека и машината продължава да вдъхновява. През 2009 г. излезе четвъртият „Терминатор“.

Началото

През пролетта на 1983 г. младият и неизвестен режисьор Джеймс Камерън се готви да снима един нискобюджетен филм, вдъхновен от два телевизионни сериала. Това е един от първите му филми. Нарекъл го е „Терминатор“.

Само че главният му герой е зает. По същото време му се налага да се превъплъти в ролята на Конан Варварина. Въпреки че все още не е известен актьор, Камерън го е избрал за ролята на робота-убиец. А името на актьора е Арнолд Шварценегер.

Първоначално сценарият на филма предвижда роботът да е по-незабележим и не толкова мускулест, за да се смесва по-лесно с хората. Избират съответния актьор, но Джеймс Камерън решава, че за безмилостния убиец му трябва някой друг. Междувременно Шварценегер е предложен за ролята на добрия герой. Камерън обаче го избира за Терминатора. В известен смисъл именно Арни променя идеята на образа, превръщайки робота в страшен, силен и безмилостен.

Филмът е огромен успех. Въпреки неизвестния режисьор и актьор, той става истинско събитие, а приходите от него са близо $80 милиона. След този филм Арнолд Шварценегер се превръща в звезда, а фразата „I will be back“ – в запазената му марка.

Terminator

Продълженията…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here